Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Δανιήλ Πρωτοψάλτης - Κοινωνικόν της Κυριακής κατ' ήχον - Ήχος α'

Η συντακτική ομάδα του ιστολογίου των "Ψαλμωδημάτων του Όλου Ενιαυτού" , βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προαναγγείλει την ανάρτηση της σειράς των Κοινωνικών της Κυριακής, "Αινείτε τον Κύριον εκ των ουρανών, αλληλούια", όπως ο μέγας Πρωτοψάλτης Δανιήλ συνέθεσε . Η εν λόγω σειρά κοινωνικών θα αποδοθεί από μιαν ομάδα καλλικέλαδων ιεροψαλτών, οι οποίοι και αποδέχτηκαν με χαρά να συνδράμουν στην διαδικτυακή παρουσίαση των εν λόγω αριστουργημάτων του μεγάλου διδασκάλου και δημιουργού.

Ο Δανιήλ, κατήγετο εκ του Τυρνάβου Λαρίσης. Μαθητής, και αυτός, του Παναγιώτου Χαλάτζογλου, Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, έψαλλεν ως Λαμπαδάριος με Πρωτοψάλτην τον Ιωάννη Τραπεζούντιο, τον οποίον και διεδέχθη. Επί πρωτοψαλτείας Δανιήλ, πρώτος Δομέστικος ήταν ο Ιάκωβος Πελοποννήσιος και Λαμπαδάριος, ο περίφημος Πέτρος ο Πελοποννήσιος.

Άριστος μελοποιός, το όνομα του οποίου φέρουν πλείστα όσα Χερουβικά, Κοινωνικά, Κρατήματα, Πολυέλεοι κ.ά. Η γνωστότατη αργή Δοξολογία του, εις ήχον βαρύν, εψάλλετο κατά τάς ενθρονίσεις Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Βασιλέων και εις τας αφίξεις αρχηγών κρατών. Αναφέρεται ότι παρέδιδε στους μαθητές του τα διάφορα μουσουργήματα, ακριβώς όπως δημιουργήθηκαν και όπως τα διδάχτηκε. Oρισμένα από τα μέλη του επεξεργάστηκε ο Πέτρος ο Πελοποννήσιος, τα οποία και παραδόθηκαν με το όνομα του τελευταίου.

Για τον Δανιήλ, ο Χρύσανθος Προύσης γράφει τα εξής: "Προτέρημὰ του εἶναι το ἐμβριθὲς καὶ πλούσιον τῆς εὑρέσεως, διότι ὅταν ἔμβαινεν εἰς φθοράν, ἐπέμενε κατακόρως εἰς τὸ μέλος της, ἐκεῖθεν ταχέως μὴ μεταβαίνων. Τοῦτο δὲ εἶναι μάλιστα τὸ ἀξιέπαινον τοῦ μελοποιοῦ".

Ήταν γνωστός και ως ποιητής 15σύλλαβων υμνογραφικών στίχων. O Δανιήλ πρωτοψάλτης, και το συνθετικό του έργο, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ιστορία της νεώτερης Εκκλησιαστικής μουσικής. Εκοιμήθη τον Δεκέμβριο του 1789.

Την θεματική αυτή ενότητα, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να την εγκαινιάζει ο γνωστός Πρωτοψάλτης εις την φιλόμουση ομήγυριν, κ. Νικόλαος Γιάννου.

Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε, ο Θεός να του δίνει δύναμη να ασματωμελωδεί τα μεγαλεία Του.

Καλή ακρόαση !!!